pagina-afbeelding-720x7207Heerlijkheid Mariënwaerdt

 

Een van onze kaasleveranciers is Heerlijkheid Mariënwaerdt. Wij zijn er trots op het bijzondere assortiment biologische kazen van Mariënwaerdt te mogen leveren.

Over Heerlijkheid Mariënwaerdt
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud particulier landgoed van 900 hectare, waar heden en verleden elkaar ontmoeten. Gelegen in de kom van de rivier de Linge, tussen de Betuwse dorpen Beesd en Tricht.

Geschiedenis
De naam Mariënwaerdt betekent het eiland (waert) van Maria. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ‘t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. Het landgoed werd in 1734 gekocht door graaf van Bijlandt, de voorvader van de familie Van Verschuer. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed, bestaand uit drie landhuizen en zeventien eeuwenoude boerderijen.

Gemengd bedrijf
De landbouw is op Heerlijkheid Mariënwaerdt altijd belangrijk geweest. Op het landgoed bevindt zich een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, fruitteelt en melk- en slachtvee. De vele heerlijke delicatessen van Huize Mariënwaerdt worden op ambachtelijke wijze bereid volgens oude landgoedrecepten. Daarnaast worden er steeds meer initiatieven ontplooid. Alles in eigen beheer en met zo veel mogelijk respect voor rust, ruimte en cultuur.
 
kaas_textKaas
Noblesse oblige. Daarom is de biologische landgoedkaas van Mariënwaerdt van goede komaf. De melk van de koeien - die grazen op onbespoten weilanden -  garandeert een volle en (h)eerlijke smaak. Geen wonder dat onze kaasspecialiteiten bijzonder in trek zijn bij fijnproevers. Mooie namen als Even gelegen, Oude Adel en Il Barone beloven een bijzondere smaak. Voor liefhebbers van kruidenkaas zijn er onder andere de volgende smaken: Walnoot-Fenegriek, Rucola-Pijnboompitten, Assepoester Pompoenpit-Wortel en Verse Daslook. Mmm!


pagina-afbeelding-720x7208Beleef Mariënwaerdt
Mariënwaerdt is van alle seizoenen thuis. In de lente kunt u zich vergapen aan de romantische bloesempracht van de appelbomen aan de Appeldijk. Liefhebbers van walnoten kunnen in het najaar hun hart ophalen onder de vele notenbomen die het landgoed telt. Daarnaast vinden op het terrein diverse evenementen plaats (onder andere de zomerse Landgoedfair) en er zijn bijzondere vergader- en feestmogelijkheden. De brasserie, het pannenkoekenhuis en de landgoedwinkel vormen ten slotte een geliefd rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die het landgoed doorkruisen. Wie langer op Mariënwaerdt wil verblijven, kan onder meer overnachten in De Neust, een monumentale hofstede uit 1329.

Alle producten van Mariënwaerdt zijn onder andere verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels. De kazen worden gedistribueerd door Kroon Biologische Verswaren. De jams & sappen, chutneys & sauzen, koekjes & bakmixen worden geleverd door ons zusterbedrijf Natudis.