pagina-afbeelding-720x72012De Kromme Lepel

 

Een van de groente- en fruitleveranciers van Kroon Biologische Verswaren is Peet de Krom uit het Brabantse dorpje Lepelstraat.

De Kromme Lepel
Zo heet het tuinbouwbedrijf van Peet en Elza de Krom. In de zomer verbouwen ze op hun 6,5 hectare grond heerlijke aardbeien en allerlei soorten boontjes, in de winter koolsoorten, prei en haver. Al dertig jaar lang en sinds ruim 10 jaar op biologisch-dynamische wijze.

Het ritme van de natuur
Biologisch-dynamisch (BD) betekent voor Peet dat hij teelt met oog voor alles wat leeft. Als een plantje in zijn eigen ritme kan groeien op een plek waar het van nature thuishoort, dan kan er volgens Peet niks meer misgaan. De bodem en gewassen doen de rest op eigen kracht. Gesterkt door de zon, want hoe meer zon, hoe zoeter de aardbeien. Ook beweegt Peet zoveel mogelijk mee met de seizoenen. Dit betekent dat je in de winter bijvoorbeeld geen BD-aardbeien kunt krijgen. Maar als ze er in de zomer wel zijn, is de smaak onovertroffen!

Biologisch-dynamische teelt
Biologisch-dynamisch is dynamisch. Maar dan wel in het tempo dat de natuur aangeeft. Zodat vruchten en gewassen op eigen kracht groot kunnen worden en op hún tijd kunnen uitrijpen. Want alles in de natuur heeft een bepaald ritme. Daar houdt de BD-boer rekening mee. Zodra hij ingrijpt, raakt er ergens in de kringloop iets uit balans. En daarmee ontstaan ziekten en plagen.
Een voorbeeld. Om schimmel op Peets aardbeien te voorkomen, wordt de bodem met stro bedekt, waardoor de vruchten niet in contact komen met de vochtige aarde. Ook mogen de spreeuwen en merels best af en toe van de aardbeien snoepen. De BD-boer ziet dit niet als een probleem, maar als onderdeel van een evenwichtig ecologisch  systeem. De aardbeiplanten worden nog sterker gemaakt door in de bedden veel ruimte tussen de planten te laten. De wind, die er dan goed doorheen kan waaien, zorgt ervoor dat de planten gehard worden en tegen een stootje kunnen. Stuk voor stuk uitstekende methodes die goed werken. U herkent BD-producten aan het internationale Demeter keurmerk.

pagina-afbeelding-720x72013Het leeft bij de Kromme Lepel
De keuze voor BD-landbouw heeft ervoor gezorgd, dat er op de Kromme Lepel een grote variëteit aan wilde vogels, insecten en bloemen leeft. Aan de randen van de akkers groeien kleurige bloemenstroken die insecten aantrekken en daardoor de aardbeiplanten grotendeels met rust laten. Deze bloemenweelde trekt ook weer natuurlijke vijanden van de insecten aan waardoor andere middelen niet nodig zijn.

U begrijpt dat Kroon haar groente en fruit graag afneemt van zo’n bevlogen teler met een hoge kwaliteit producten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's o.a. van Stichting BD Grondbeheer www.bdgrondbeheer.nl